Nie dla psa słodzik
3 października 2006, 14:07Ksylitol, środek używany w produktach spożywczych (głównie gumach do żucia, cukierkach, wypiekach, ale także pastach do mycia zębów) zamiast cukru, może u psów powodować uszkodzenie wątroby, a nawet śmierć. Zanim nakarmimy więc czworonoga choćby małym kawałkiem dietetycznego wafelka, powinniśmy się dwa razy zastanowić.
![](/media/lib/87/n-mozgopodobny-obiekt-986498aedf575d412d9261b607dedcd8.jpg)
Niższy poziom cukru lepszy dla mózgu
25 października 2013, 11:54Nawet wśród osób, które nie mają cukrzycy, wyższy poziom cukru zwiększa prawdopodobieństwo problemów pamięciowych.
![](/media/lib/263/n-papierbateria-7665737c7418da1c635efb42e548c6be.jpg)
Papier + bakteria = bateria
23 grudnia 2016, 06:25Naukowcy z Uniwersytetu w Binghamton stworzyli na kartce papieru ogniwo zasilane przez bakterie. Kartkę taką można wykorzystać w jednorazowej elektronice. Technika wytwarzania skraca czas i koszt produkcji.
Danie całkowicie syntetyczne
20 kwietnia 2009, 11:41Francuski szef kuchni Pierre Gagnaire przygotował pierwsze na świecie danie, które w całości powstało nie ze świeżych składników, lecz w wyniku precyzyjnie zaplanowanych reakcji chemicznych. Przystawka z kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, glukozy, kwasu cytrynowego i malitolu zadebiutuje dziś w oznaczonej trzema gwiazdkami Michelina hongkońskiej restauracji w hotelu Mandarin Oriental.
![](/media/lib/405/n-motyl-084c2d378e50128dd5224de244025899.jpg)
Tuż po wakacjach, w 6. urodziny Muzeum Fauny i Flory Morskiej i Śródlądowej, nastąpi otwarcie motylarni
1 czerwca 2020, 13:00Jeśli wszystko się uda, 4 września odbędzie się oficjalne otwarcie motylarni przy Muzeum Fauny i Flory Morskiej i Śródlądowej w Jaworzu koło Bielska-Białej. Pierwotnie zakładano, że może ono nastąpić jeszcze w czasie wakacji, ale plany zostały pokrzyżowane przez pandemię. Jak poinformowała dyrektorka Muzeum Barbara Szermańska, niektóre okazy mają dotrzeć z Wielkiej Brytanii i Niemiec, a ich transport został na czas epidemii wstrzymany.
Co zrobić, by kanapka nie spadała masłem w dół?
13 października 2006, 09:19Naukowcy odkryli ostatnio, co zrobić, by upuszczona kanapka nie spadła posmarowaną masłem stroną na podłogę.
Grzybica doprowadziła do wyginięcia jednej z żab Darwina?
21 listopada 2013, 11:10Naukowcy z Londyńskiego Towarzystwa Zoologicznego i Universidad Andrés Bello (UNAB) uważają, że śmiertelna grzybica płazów chytrydiomykoza (łac. chytridiomycosis) doprowadziła do wyginięcia jednej z żab Darwina - endemitu z Chile Rhinoderma rufum.
![](/media/lib/228/n-cdifficile1-8ec74643cdb6a2cf1125457739416ca6.jpg)
Mniej kwasu w żołądku = wyższe ryzyko zakażenia przewodu pokarmowego
5 stycznia 2017, 15:20Leki hamujące wydzielanie kwasu solnego w żołądku, np. inhibitory pompy protonowej (IPP), wiążą się z podwyższonym ryzykiem zakażeń jelitowych laseczkami Clostridium difficile i bakteriami z rodzaju Campylobacter.
![](/media/lib/47/pomidorowa-kraina-608ab760ac2db367c605468d52d272b7.jpg)
Nieprzemakalne pomidory
29 kwietnia 2009, 18:56Na półki sklepowe w Wielkiej Brytanii trafiły niecieknące pomidory, które nie rozmiękczą kanapki. Wyhodowali je holenderscy naukowcy z przedsiębiorstwa ogrodniczego Nunhems. Są owalne i przypominają kształtem odmianę Roma. Ich zbita konsystencja ogranicza straty wody podczas krojenia. Mają dłuższy okres przydatności do spożycia i nie zmieniają formy pod wpływem ciepła.
![](/media/lib/409/n-m01-e1d720df9bb54c060ba75b2c93d07e9e.jpg)
Na Florydzie wypuszczono do Atlantyku rzadką hybrydę żółwia zielonego i szylkretowego
26 czerwca 2020, 16:21W zeszłym tygodniu na Florida Keys wypuszczono do Atlantyku rzadką hybrydę żółwia zielonego i szylkretowego. Do karapaksu zwierzęcia - samicy o imieniu Maisy - przymocowano nadajnik GPS, który pozwoli na śledzenie trasy migracji i jej wyników w Tour de Turtles.